Добра новина за всички граждани и чужденци в България и извънредна новина за всички притежатели на шофьорска книжка и собственици на автомобили… страхотни решения

0

Тази сутрин правителството на България съобщи добра и прекрасна новина и спешно и важно изявление до всички граждани, жители и чужденци относно публичното дружество (Българска газ).

Според Balkan News Network, която е специализирана в Източна Европа и Евразия, Попеску изрази надежда, че Petrom и GasGas ще обявят решението си да инвестират тази година в проекта Neptune Deep за възстановяване на ресурси на природен газ от Черно море, като се вземе предвид текущо състояние. Ситуацията на газовия пазар.

Дълбоководните находища Нептун Дийп и Карагил, които покриват газовото потребление на България от десетилетие, се отлагат с много години, а сроковете са многократно отлагани.

Попеску добави, че през 2024 г. Romgaz ще започне да произвежда газ и от крайбрежния басейн Карагили, който беше открит през 2016 г. на около 100 километра от Хелзинки, столицата на България. Работата трябваше да започне през 2016 г., но срокът е 2018 г. За 2022 г.

Българското правителство обяви добра новина за всички служители, жители и граждани в чужбина, които притежават автомобил и шофьорска книжка, и очаква, че характеристиките на автомобилите в България ще се променят.

В свързано развитие това може да се случи и след като автомобилният производител обяви плановете си да отвори нов технологичен център в Рим, първия град в България, който според Volvo Cars ще бъде основен център за разработка на софтуер и ще играе важна роля. Той играе важна роля за постигането на целта да станете електрическа марка. Към мрежата.

В тази връзка компанията каза, че технологичният център ще поеме цялостна отговорност за разработването на всички функции, необходими за новите автомобили на компанията.

Междувременно инженерите на Volvo, базирани в Хелзинки, ще се присъединят към глобален екип от експерти, за да ускорят иновациите на компанията чрез разработка на софтуер в ключови области на Volvo Cars, от основна технология за безопасност до поддържащи алгоритми и софтуер за автономно шофиране.

Други технически предизвикателства включват подкрепа за развитието на способности от следващо поколение и разработване на интегрирани пакети за анализ на данни.

Компанията каза в прессъобщението си, че планира да отвори нов технологичен център тази година, в който ще работят около 120 инженери.

Целта беше до средата на десетилетието в Рим да се настанят 500-600 души.

Fiat преработи Panda и Punto: движението към електрическа мобилност

Fiat, синоним на иновация и елегантност, преминава през революционна трансформация. Тази година бележи решителна промяна за автомобилния гигант, тъй като лансира два от най-популярните си модели, Panda и Punto, като изцяло електрически автомобили. Fiat проправя пътя към нова ера на устойчива мобилност с амбициозната си програма за електрификация Stellantis в САЩ и Европа.

Фиат се превръща в Панда

Популярната Panda беше пусната в своето трето поколение през 2011 г. и претърпя впечатляващи промени. Fiat трансформира популярния модел, първоначално базиран на Fiat 500, в по-голямо и по-мощно превозно средство, за да се конкурира с остарелите SUV B-сегмент на континента.

Информация за платформата и производството

Предстоящият Fiat Panda EV ще бъде базиран на същата платформа като наскоро обявения Jeep Avenger и ще споделя производствени линии със своя аналог Jeep в завода Stellantis в Полша. Според докладите, двата автомобила ще бъдат базирани на платформата eCMP, позната от Opel Corsa e, Peugeot e-208 и DS 3 Crossback E-Tens.

Възраждането на Fiat Punto

В същото време слуховете в автомобилната индустрия сочат завръщането на прощалния модел Fiat Punto през 2018 г. Според слуховете Fiat се стреми да възроди Punto като самостоятелен продукт от B-сегмента, което засилва желанието на марката да разнообрази производството си. разстоянието… все още… …беше пренебрегнато по време на управлението на Понт. Автомобили Фиат Крайслер.

Изявление на изпълнителния директор на Stellantis Карлос Таварес

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес разкри два мистериозни електрически автомобила Fiat в конферентен разговор, без да разкрива имената на моделите. Тези спекулации са в съответствие с предишни доклади и показват, че Panda и Punto ще водят това ново поколение и ще надграждат върху успеха на легендарния Fiat 500.

Stellantis разширява дейността си към пазара на електрически превозни средства

Stellantis има за цел да създаде цялостна гама от електрически превозни средства за Европа и цели да разшири сегашната си гама от 22 модела на 30 модела до края на годината и 42 модела до 2024 г. Тази амбициозна политика за развитие е силен тласък към това да станем по-щадящи околната среда. автомобили в бъдещето.

степен

В свят, в който електрическите превозни средства стават все по-популярни, смелият ход на Fiat за редизайн на Panda и съживяване на Punto подчертава ангажимента на марката към устойчиви иновации. Чрез трансформирането на тези емблематични модели в електрически автомобили, Fiat се позиционира като лидер в предефинирането на автомобилната индустрия.

Ford се фокусира върху електрифицирането на европейския си автопарк и планира да продава изцяло задвижвани с батерии автомобили на континента до края на 2020 г. Компанията вярва, че тази стратегия ще играе важна роля в сегмента на лекотоварните автомобили и полага основите му. за по-нататъшен растеж.

Те обявиха сътрудничество с LG Energy Solutions за изграждането на нова фабрика за батерии в Турция. Заводът е един от най-големите в Европа заводи за батерии за търговски превозни средства и ще бъде построен в индустриална зона близо до Анкара, столицата на Турция.

Ford и неговите партньори са уверени в проекта и очакват работата да започне тази година. Действителното производство е планирано да започне през 2026 г. Лиза Дрейк, директор на Ford за производство на електрически превозни средства, подчерта ангажимента на компанията да засили своите планове за електрически превозни средства, за да задвижи революцията в електрическите превозни средства. Той обясни, че новото партньорство с LG Energy Solutions и Koch Holding поставя здрава основа за бъдещия успех на електрическите автомобили Ford в Европа.

Турция е важно европейско бизнес място за Ford поради дългогодишното си партньорство с Koc Holdings, което заедно с Ford управлява проекта Otosan повече от 60 години.

Ford произвежда автомобила E-Transit на местно ниво за европейския пазар от април миналата година, а заводът в Коджаели е вторият завод за производство на електрически автомобили след Канзас.

LG не е нов партньор на Ford, тъй като компанията доставя батерии за Mustang Mach-E от своя завод в Полша повече от 10 години, демонстрирайки дългогодишното партньорство между двете компании.

Geely доставя платформата за електрически автомобили EMP на австралийската компания Jizeru

със сигурност! Новината, която представих, се отнася до сътрудничеството между полската национална програма за електрически превозни средства и китайската Geely Holding Company в разработването на електрически автомобили в Jizera в Полша. Китайският автомобилен производител Geely Automobile доставя унифицирана платформа за електрически превозни средства на Electro Mobility Polska (EMP), която формира основата на Jizera Group.

Icera е ключова част от усилията на Полша да насърчи използването на електрически превозни средства. Целта е да се конкурира в автомобилната индустрия на регионално ниво със страни като Чехия и Словакия.

Daniel Donghui Lee, главен изпълнителен директор на Geely Holding Group, подчерта важната роля на Полша в европейската автомобилна индустрия, като каза, че споразумението ще ускори прехода към електрически автомобили и ще насърчи повече хора в областта на електрическата мобилност, изразявайки увереност, че проектът ще постигне нещо . Той предоставя икономически възможности за региона.

Isera е първата компания, която използва SEA платформата на Geely Automobile. Тази платформа съдържа механичните компоненти и софтуер, които са в основата на електрическите автомобили.

С Arrinera Hussarya Полша навлезе в света на суперспортните автомобили.

Когато става дума за готини автомобили, много страни се състезават за признание, като произвеждат суперавтомобили с висока производителност. Полша навлезе в тази област с лансирането на Alinela Husarya на Alinela Automotive, която беше представена на престижното автомобилно изложение в Познан.

Задвижван от 6,2-литров V8 двигател, Husaria произвежда впечатляващите 650 конски сили. Ускорението от 0-100 км/ч отнема само 3,2 секунди. Според уебсайта на Outrent колата се конкурира директно с известни модели като Ferrari 488 GTB и Lamborghini Huracan, чиито цени започват от около 200 000 евро.

Достъпът до полския пазар на суперавтомобили е важен крайъгълен камък в индустриалния пейзаж на страната. Докато много страни се опитват да си създадат име в автомобилната индустрия, Hosaria представлява амбициозното навлизане на Полша в този силно конкурентен сектор.

Мощност под капака

Сърцето на Arrinera Hussarya е неговият 6,2-литров V8 двигател, инженерно чудо, което не само произвежда впечатляващите 650 к.с., но и задвижва колата до забележителни скорости, създавайки условия за вълнуващо шофиране.

Пазарно позициониране и ценообразуване

Конкурирайки се в сегмент, доминиран от утвърдени гиганти, ценовата стратегия на Husaria го поставя до уважаваните му колеги като Ferrari 488 GTB и Lamborghini Huracan. Тази позиция предлага предизвикателства и възможности Направете си ниша на взискателния пазар на супер спортни автомобили.

Предизвикателства и възможности

Навлизането на арена, която вече има добре известни марки, поставя предизвикателствата на блокада. Уникалността на дизайна, производителността и конкурентната цена обаче предлагат на марката възможност да се наложи и да привлече определен сегмент от ентусиасти.

Leave A Reply

Your email address will not be published.