Ανοδικά κλείνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω αισιοδοξίας για πρόοδο στις ελληνικές συνομιλίες, σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών και η Masdar των ΗΑΕ εξαγοράζει την ελληνική Terna Energy έναντι 3,2 δισ. ευρώ

0

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο κλείσιμο των συναλλαγών χθες, Παρασκευή, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα σημειωθεί κάποια πρόοδος στην κρίση χρέους στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής που προγραμματίζονται να επαναληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η Ελλάδα απέτυχε και πάλι να συνάψει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της την Πέμπτη, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια τελική προσπάθεια το Σάββατο είτε να αποφύγει μια χρεοκοπία την επόμενη εβδομάδα είτε να προετοιμαστεί να προστατεύσει την ευρωζώνη από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των μετοχών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενισχύθηκε στο κλείσιμο 1,0% στις 1574,08 μονάδες. Ο δείκτης Euro Stoxx των κορυφαίων μετοχών στην ευρωζώνη έκανε άλμα 0,3%, ενώ οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 2%. Με αυτή την άνοδο, ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο άνω του δύο τοις εκατό.

Σε όλη την Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης Financial Times 100 σημείωσε άνοδο 0,8 τοις εκατό στο κλείσιμο, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,4 τοις εκατό και ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε άλμα 0,2 τοις εκατό.

Μια πηγή ανέμενε συμφωνία αξίας 12,62 δισ. ντιρχάμ για την απόκτηση της ελληνικής Terna Energy

Η Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι υπέγραψε συμφωνία με την GEK Terna SA και άλλους μετόχους της Terna Energy SA για την εξαγορά αρχικά του 67% των μετοχών της Terna Energy με την ολοκλήρωση της… Η συναλλαγή είναι υπόκειται στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων και τη λήψη ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Η εταιρεία ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Masdar θα υποβάλει υποχρεωτική, με μετρητά, προσφορά για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της Terna Energy, με στόχο την ολοκλήρωση της εξαγοράς ολόκληρης της εταιρείας.

Η αξία της συμφωνίας και της επακόλουθης προσφοράς μετρητών για την αγορά των υπόλοιπων μετοχών για την απόκτηση της εταιρείας ανέρχεται σε 9,47 δισ. ντιρχάμ (2,4 δισ. ευρώ), ενώ η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 12,62 δισ. ντιρχάμ (3,2 δισ. ευρώ).

Η δήλωση ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία «είναι η μεγαλύτερη στον ενεργειακό τομέα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση που στηρίζει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενισχύει τη συμβολή της Terna Energy στο εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος στην Ελλάδα και στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ο Δρ. Sultan Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος του Συνεδρίου COP28 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Masdar, δήλωσε: Αυτή η σημαντική επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική της Masdar που στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ικανότητα 100 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Η Terna Energy ειδικεύεται στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση σε έργα αιολικής, ηλιακής, υδροηλεκτρικής και αποθήκευσης και άντλησης ενέργειας.

Η ελληνική οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ευρώ

Βελτίωση 0,4% κατέγραψε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες (Παρασκευή) η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από ανασκόπηση των εκτιμήσεών της στις αρχές του περασμένου Μαΐου. , υποδηλώνοντας πτώση.
Η βελτίωση έρχεται καθώς η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που αποτελούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια κρίσιμη συνάντηση στα μέσα Ιουνίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ανακοίνωση της ελληνικής αρχής (Elstat) αναφέρεται: «Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν -σύμφωνα με διορθωμένα στοιχεία- αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, αφού αναμενόταν να καταγράψει πτώση 0,1% σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 15 Μαΐου.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσε αύξηση 0,4% σε διάστημα ενός έτους, ενώ αναμενόταν να καταγράψει συρρίκνωση 0,5%. Η Ελλάδα αναμένει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ευρωζώνης, η Ελλάδα ελπίζει επίσης να αποδεσμεύσει μια νέα δόση διεθνών δανείων, με την έναρξη των συνομιλιών για μέτρα για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους, το οποίο ανήλθε στο 179% του ΑΕΠ το 2016.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου, προέκυψαν ξανά διαφορές για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ευρωζώνη, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, επιδιώκουν επί του παρόντος να διευθετήσουν αυτές τις διαφορές με το Ταμείο, το οποίο εδώ και καιρό ζητούσε την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ως προϋπόθεση για τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα βοήθειας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015, το οποίο περιλαμβάνει 86 δισ. ευρώ για 3 χρόνια.

Η μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό τομέα που σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπογράφει συμφωνία αξίας 12,62 δισ. ντιρχάμ (3,2 δισ. ευρώ) για την εξαγορά της εταιρείας “Τέρνα Ενέργεια”. θυγατρική της ελληνικής «ΓΕΚ Τέρνα».

Η Ελλάδα σκοπεύει να προσφέρει το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για δημόσια συνδρομή

Το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου σκοπεύει να διαθέσει το 30% του μεριδίου του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για μια δημόσια εγγραφή, στην τελευταία ώθηση της αγοράς από τότε που η Ελλάδα επέστρεψε σε πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού.

Η AviAlliance και τα μέλη της οικογένειας Κομπελούζη, που είναι σημερινοί μέτοχοι του αεροδρομίου, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για αύξηση των μετοχών τους κατά 10% και 1% αντίστοιχα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που είδε το Bloomberg. Οι μετοχές ενδέχεται να πουληθούν στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα που ζήτησε ανωνυμία επειδή οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη οριστικές.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα
Η πώληση συμπίπτει με την σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα μετά την δεκαετή κρίση χρέους. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έντονη ζήτηση των επενδυτών για κρατικά περιουσιακά στοιχεία μετά την επιστροφή της στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να ενισχύσει τη δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσω προσφορών υψηλού επιπέδου.

Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τρεις φορές υψηλότερα από τον βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη πέρυσι. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με επενδυτές για το deal, σύμφωνα με τους όρους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμοιβαίου κεφαλαίου, Δημήτριος Πολίτης, δήλωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο ότι το μερίδιο θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η Bank of America και η Morgan Stanley διαχειρίζονται τη συμφωνία, σε συνεργασία με την Deutsche Bank ως κύριο πράκτορα αναδοχής.

Leave A Reply

Your email address will not be published.